Meldpunt tekorten medische hulpmiddelen

De beschikbaarheid van medische hulpmiddelen staat onder druk. Bij het landelijk meldpunt dreigende tekorten medische hulpmiddelen kunnen zorgorganisaties, leveranciers en andere samenwerkingspartners (dreigende) tekorten melden. De opvolging wordt centraal geregistreerd, geverifieerd en gecoördineerd.

Waarover kan worden gemeld?

Bij het meldpunt tekorten medische hulpmiddelen, kunnen disrupties gemeld worden van medische hulpmiddelen zoals gedefinieerd in de EU-verordening medische hulpmiddelen (MDR en zodra relevant IVDR) https://www.medical-device-regulation.eu/2019/07/10/mdr-article-2-definitions/. Alle Nederlandse zorginstellingen en alle leveranciers die actief zijn op de Nederlandse zorgmarkt kunnen meldingen maken.

Wat doet het meldpunt?

Het doel van het meldpunt is om kennis en capaciteit te bundelen bij de zoektocht naar alternatieve producten. Dit om de continuïteit en kwaliteit van de zorg zoveel mogelijk te garanderen. Als producten voor zorginstellingen in Nederland meer dan 14 dagen niet beschikbaar zijn definiëren we de melding als dreigend tekort. Dreigende tekorten worden op deze website gepubliceerd inclusief status en mogelijke beschikbaarheid van een alternatief. 

Wanneer spreken we van een dreigend tekort?

Een dreigend tekort ontstaat wanneer de continuïteit van de zorg wordt bedreigd door het, al dan niet tijdelijk, niet beschikbaar zijn van een medisch hulpmiddel voor een zorginstelling. De oorzaken hiervoor zijn divers; zo kunnen er problemen zijn met bijvoorbeeld:

  • de productie of de logistiek
  • is er niet tijdig een CE certificaat afgegeven voor een product
  • wordt een product door fabrikant of leverancier uit het assortiment gehaald van de Nederlandse markt. 
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft ook een pagina ingericht met betrekking tot de 'beschikbaarheid van medische hulpmiddelen'. Deze pagina wordt door het IGJ periodiek geactualiseerd.

 

Schematisch weergegeven wat het meldpunt wel en niet doet, zoals omschreven in de tekst.

Hoe werkt het meldpunt?

Het Meldpunt is geopend op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. Een melding kan gemaakt worden via het webformulier op onze website. Daarnaast is het Meldpunt bereikbaar via e-mail en telefonisch (073-2121234).

Het streven is dat er altijd twee medewerkers bereikbaar zijn via de genoemde kanalen. Tijdens kantooruren registreert het Meldpunt binnen vier uur een melding en wordt deze toegewezen aan een adviseur die de melding verder oppakt. Daarnaast streeft het Meldpunt ernaar om binnen 24 uur een eerste reactie te geven op de melding. 

Een melding wordt in behandeling genomen door het meldpunt als deze minimaal 14 dagen duurt; het zich in de komende 6 maanden voordoet en het een medisch hulpmiddel betreft. 

Meldingen van producten die na 6 maanden pas van de markt worden gehaald ontvangen wij echter ook graag; wij kunnen daarmee onze alternatieven database up to date houding. Er wordt hiervoor dan geen meldingsdossier aangemaakt.

Bekijk de presentatie in 🎥 deze video van Laura Awad (projectleider) en Lonneke Boer (teamleider), gehouden tijdens de startbijeenkomst van het meldpunt op 3 juli 2023.

Publicatie van dreigende tekorten

Alle meldingen van dreigende tekorten worden geregistreerd. Een deel van deze meldingen wordt ook gepubliceerd in een openbare lijst op de website en in een iets uitgebreidere versie achter de login op de portal.

De publicatie van het overzicht landelijke dreigende  tekorten medische hulpmiddelen wordt gepubliceerd om de zoek- en afstemmingstijd voor zowel de zorg als de leverancier, distributeur of producent te verkorten.

Alleen als een melding over een dreigend tekort van een medisch hulpmiddel aan de volgende criteria voldoet wordt deze opgenomen op de publicatielijst:

  • Het medisch hulpmiddel langer dan 14 dagen niet beschikbaar is voor de zorg:
  • Dit dreigend tekort zich voordoet in de komende 6 maanden;
  • Het dreigend tekort geverifieerd is bij de leverancier of bij twee of meer zorginstellingen;
  • Waarvan de leverancier zelf geen geschikt alternatief heeft aangeboden.
Het dreigende tekort wordt na 30 dagen uit het overzicht verwijderd wanneer deze is opgelost. Dit is bijvoorbeeld wanneer:
  • de leverancier de leveringen volledig kan hervatten;
  • er voldoende beschikbare alternatieven zijn bij alternatieve leveranciers bij het van de markt halen van een artikel.
Lees ook meer informatie over de Meldpunt Definities Publicatielijst >>hier.
Lees hier de gebruikersvoorwaarden van het portal Zorg Inkoop Netwerk Nederland