Terug naar Nieuwsoverzicht

Meldpunt tekorten medische hulpmiddelen viert jubileum en ontsluit database alternatieven voor de zorg.

Op 3 juli viert Zorg Inkoop Netwerk Nederland het tweejarig bestaan van het Meldpunt dreigende tekorten van medische hulpmiddelen. Het jubileum wordt aangegrepen om een belangrijke nieuwe stap te zetten: de ontsluiting van data over alternatieve medische hulpmiddelen via de portal.
Gepubliceerd: Zondag 15 juni 2025 Leestijd: 4 min.
Twee jaar Meldpunt dreigende tekorten

Op 3 juli viert Zorg Inkoop Netwerk Nederland het tweejarig bestaan van het Meldpunt dreigende tekorten van medische hulpmiddelen. In deze twee jaar heeft het meldpunt zich ontwikkeld tot een belangrijk instrument voor zorgorganisaties, leveranciers en inkopers die willen samenwerken aan oplossingen bij dreigende tekorten.

Door digitalisering en automatisering beschikt het meldpunt over een nieuw portal met realtime data over dreigende tekorten van medische hulpmiddelen.

Het meldpunt ontsluit vanaf 3 juli ook een alternatieven database aan de zorg waarin medische hulpmiddelen systematisch zijn geclassificeerdDeze database dient ter ondersteuning van het meldpunt-team bij het zoeken naar alternatieven; maar ook ten behoeve van analyses van de markt om beschikbaarheidsproblemen te kunnen voorkomen.

jubileum Webinar met toelichting op  de alternatieven database op 3 juli, 2025

Op 3 juli wordt in een korte webinar tussen 12:30 en 13:00 u. een toelichting gegeven op de ontsloten alternatieven database voor de zorg. En we belichten de doorontwikkelingen van het meldpunt. We nodigen iedereen van harte uit om deel te nemen.

👉 Aanmeldlink voor de informatieve webinar "database alternatieven demo" 

 Waarom dit moment belangrijk is

Op 3 juli staan we ook extra stil bij de actuele ontwikkelingen van het meldpunt dreigende tekorten medische hulpmiddelen met aandacht voor;

  • Het nieuwe portal; Sinds de oprichting van het meldpunt is er een enorme doorontwikkeling geweest; zowel door standaardisatie en automatisering in een vernieuwd portal. Bekijk ook de toelichting op het nieuwe gebruikersportal in de Update april 2025 – Nieuwe functionaliteiten 

    Heb je nog geen account voor het nieuwe portal? ðŸ‘‰ Vraag een een account aan.

  • Data verzamelingen & uitwisseling;  De data over alternatieven medische hulpmiddelen, maakt deel uit van ons vernieuwde gebruikersportal, groeit continu met actuele informatie en is afgestemd op input uit de zorg en leveranciersveld.
  • Intensieve samenwerking; Een belangrijke bron voor het meldpunt is de database en veel zorginstellingen en leveranciers hebben een grote bijdrage geleverd in de ontwikkeling hiervan. Het ontsluiten van deze data aan de zorg is weer een grote stap vooruit in de samenwerking.
Over de alternatieven database

Het Meldpunt van Zorg Inkoop Netwerk Nederland gebruikt de alternatieven database bij het zoeken naar alternatieven wanneer een dreigend tekort wordt gemeld. In de database staan op dit moment ca. 200.000 artikelen. De stamdata in deze database is afkomstig van verschillende ziekenhuizen, van leveranciers, maar ook uit de GDSN datapool van GS1. In de database staan artikelen die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn of zijn geweest.  

Voor de zorg wordt de alternatieven database vanaf 3 juli beschikbaar gesteld via de portal zodat de volgende basisinformatie in ieder geval voor hen beschikbaar is: 

  • leveranciers artikelnummer

  • leveranciers artikelomschrijving 

  • AOC-code 

  • AOC-omschrijving  

Let op: de alternatieven database is nog in ontwikkeling! 

Wat is het meldpunt ook alweer? 

Het meldpunt is gelanceerd door Zorg Inkoop Netwerk Nederland op 3 juli 2023 om signalen over dreigende tekorten van medische hulpmiddelen te verzamelen en te analyseren. Het meldpunt heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de beschikbaarheidsproblematiek van medische hulpmiddelen in Nederland, waardoor sneller gehandeld kan worden en bijgedragen wordt aan de continuïteit van zorg.

De meldingen geven het meldpunt waardevolle informatie waarmee we:

  • registreren, analyseren en coördineren.
  • informeren over de geschiktheid en beschikbaarheid van medische hulpmiddelen,
  • partijen in de leveringsketen met elkaar kunnen verbinden,
  • potentiële patronen en trends in tekorten kunnen analyseren.
Tekorten medische hulpmiddelen, blijf ze melden!

Het blijft belangrijk om tekorten te melden bij het centrale meldpunt; het meldpunt team verifieert alle meldingen van dreigende tekorten. Daarnaast verifieert en adviseert het team de zorg over de geschiktheid en beschikbaarheid van mogelijke alternatieven met behulp van de alternatieven database.

Dankzij de meldingen zijn bijvoorbeeld door bemiddeling van het meldpunt oplossingen gevonden voor dreigende tekorten van diverse soorten katheters, schedelelektroden, slangensets voor de hart-long machine, spoelvloeistoffen, CPAP materialen voor Neonaten, Tendor spacers, spuiten en naalden. Het meldpunt deelt adviezen met de zorg en landelijke organisaties zoals het ministerie VWS,  Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd en internationaal zoals de Europese commissie

📩 Meld zelf een tekort of tip een alternatief via ons formulier
👉  Direct naar meldformulier
Werkwijze meldpunt

 

 ðŸ“š Wil je meer weten over hoe het meldpunt werkt?
Lees verder: ðŸ‘‰ Meldpunt dreigende tekorten – hoe werkt het?

Het Meldpunt tekorten medische hulpmiddelen is geopend op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. Een melding kan gemaakt worden via het webformulier. Daarnaast is het Meldpunt bereikbaar via e-mail en telefonisch (073-2121234).

Nieuwsbericht delen